Jednoduchá pravidla pro osvětlení kuchyně

Na přípravu snídaně, oběda i večeře musíte dobře vidět. V opačném případě si můžete přivodit nepříjemný úraz a kromě toho skončíte hlady. Aby se to nestalo, nesmíte nic zanedbat. Jak si s tím poradit? Osvětlení je v srdci domova velice důležité a šetřit byste na něm neměli. Myslet přitom musíte na dvě základní oblasti, které je zapotřebí pokrýt:LED panely kuchyně

  • centrální lustr,
  • doplňkové osvětlení pracovní desky a sporáku.

 
Vzhled je pochopitelně na vás. U centrálního zdroje příliš nezáleží na tom, zda zvolíte klasický lustr, závěsnou lampu, bodovky s polohovatelnými rameny nebo LED panely https://www.lightpark.cz/led-panely/. Zároveň byste se ale neměli zaměřit pouze na to. Při krájení surovin si budete stínit a lustr nebude dostačující.
 

Na barvě záleží

V případě lustru i lampy nad deskou se spíš hodí chladné bílé světlo v rozsahu 5000 až 6000 kelvinů. Důvod je poměrně jednoduchý. Tento typ se nejvíc podobá dennímu svitu, což je v kuchyni naprosto ideální. Musíte ale počítat s celkovým stylem prostoru. Pokud máte linku v lesku, musíte si dát pozor na nežádoucí odlesky.
 bodové světlo linka

Abyste si dobře viděli pod prsty

Pracovní deska by zaručeně měla být ožářena bez ohledu na velikost nebo styl linky. Doplnit ji můžete bodovkami, klasickými zářivkami nebo v posledních letech tak oblíbenými LED pásky. Ty jsou asi nejlepší, protože jsou hodně výkonné a přitom velice levné. Umístit byste je měli pod poličkami, horními skříňkami a dát je můžete také do šuplíků.
 

Máte i jídelnu?

Součástí mnoha kuchyní je i jídelní kout. Ten ovšem potřebuje něco jiného, než samotný prostor na vaření. Záření by zde mělo být teplejší, nejlépe v odstínu 2800 až 3300 kelvinů. Pokud máte možnost, dejte lustr přímo nad jídelní stůl. Romantickou a intimní atmosféru navíc můžete doplnit pár svíčkami na stole. Nezapomínejte na to, že by měly být bez vůně, jinak to bude při jídle rušit.