Upečte si dortík s vůní růže

Růžová voda se vyrábí destilací z divokých a chemicky neošetřených růží. Tyto zvláštní růžičky mají drobné květy a mnohem výraznější vůni, než běžné zahradní růže. Chuť růžové vody, ale i sušených okvětních plátků z těchto růžiček je velice unikátní, nasládlá a květinová.


Květová růžová voda jako kosmetický prostředek

Růžová voda se také používá a používala k péči o pokožku. Šlechta ve staré Anglii si nechávala růžovou vodu dovážet až z orientu. Jako pleťová voda dodá vaší pokožce všechny blahodárné účinky růží. Obzvláště pro suchou, citlivou a jemnou pokožku osvěžuje a zralou pleť regeneruje, navrací jí svěžest a vitalitu. Růžovou vodu můžeme využít i k obkladům očí. Použití nalezne tato delikátní voda i v těhotenství při intimní hygieně formou sedacích koupelí. Vůně růže vyvolává pocit klidu, ženskosti a navozuje kouzlo okamžiku.

Růžová voda zpomaluje vznik vrásek, působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá:
· při akné
· po slunění
· po holení
· při podráždění pokožky.
· na oteklé, unavené a podrážděné oči
· při hojení drobných ranek
· pro velmi citlivou pleť dětí
· při alergiích
Zdraví prospěšné jsou v okvětních plátcích obsažené látky:
· cenné flavony
· vonné silice
· vosky
· třísloviny

Růžová voda se dále používá jako:
· jaterní očistná kůra
· do koupele pro relaxaci a uvolnění
· jako přísada do jogurtů, kaší a čajů

Růžová voda se vyrábí při parní destilaci esenciálního oleje, kdy se použijí okvětní lístky z růže damascenka nebo růže stolistá. Ty se vaří ve vodě a vzniklá vonná pára se zchladí a zkapalní. Tím vzniká růžová voda neboli hydrolát. Nejvíce se tato voda vyrábí ve Francii, v Bulharsku a v arabských zemích.

Skvěle se tato růžová voda hodí i do obyčejného pudinku, který nádherně provoní a promění jej v zajímavou exotickou pochoutku. Na 4 porce potřebujeme:
· 150 ml studené vody
· 50 ml růžové vody
· 50 g sušeného mléka
· 50 gramů třtinového cukru
· 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu.
Do vody postupně zašleháme cukr, sušené mléko a škrob a vaříme 2 minuty.

Doporučené články