Zeolit je přírodní zázrak

Zeolit se stal pojmem v mnoha oborech lidské tvořivosti, kde dominuje svými neobyčejnými vlastnostmi. Je to velmi zvláštní a svérázný minerál, jeho vznik se datuje do období před mnoha miliony lety, kdy vlivem sopečných erupcí dosedal na dno oceánů jemný aluminosilikátový popílek, který v reakci s vodou vytvářel ve své struktuře rozsáhlou síť velmi drobných, mikroskopických dutin. Čím nás dokáže zeolit obohatit a kde jeho vlastností můžeme využít?

bazénová hladina

Neobyčejná filtrační schopnost – zeolit se rozemílá na různé frakce, od velmi drobných zrnek až po velké kameny. Ty nejjemnější, o velikosti cca od 0,5 do 0,8 mm se nasazují do bazénových pískových filtrací, kde mohou úspěšně zastoupit křemičitý písek. Důležité jsou ostré hrany, na nichž se zachycují mechanické nečistoty, ovšem velká část se jich zachytí i uvnitř, ve zmiňovaných dutinkách. Některé toxické a nežádoucí dusíkaté látky, např. amoniak, zeolit dokáže absorbovat a do vody naopak uvolní některé potřebné minerály, např. sodík, vápník, hořčík či draslík.

voda v bazénu

Zeolit také dobře znají někteří akvaristé, tam se tento minerál uplatní ve filtracích a rovněž jako substrát pro akvarijní rostliny. Může se využívat i v zahradních jezírkách a zároveň jako ozdobný kámen na okrasných skalkách, jako obsyp některých květin a dřevin a v neposlední řadě se přidává i do substrátu pro jeho větší vzdušnost. Hodí se v drobné frakci i při zakládání trávníků. Prokazatelné pozitivní výsledky má zeolit i v úpravnách pitné a užitkové vody a v zemědělství, kde může zvyšovat výnosy při pěstování plodin až o jednu třetinu v krátkodobém, několikaletém horizontu.

Dobré zkušenosti mají se zeolitem v některých zemích na severu Evropy, kde se zkušebně nasadil jako pomocné filtrační médium proti výskytu a rozmnožování virů a bakterií ve zdravotnických zařízeních.

Doporučené články